Ciucălăii

61233523

Slănina de la porcul tăiat de Ignat era spornică în gospodăria de altădată ba este și în gospodăriile de azi, cele ale oamenilor harnici care cresc un godac, îl hrănesc și-l îngrijesc bine cu uruială, porumb, grâu, orz, sfeclă, lobodă, știr și trifoi ba chiar, să îi fie carnea și mai gustoasă, i se dă câte o găleată cu ghindă de la pădure. De la godac se folosește totul, din vârful urechilor, până la vârful cozii, nimic nu se irosește, nimic nu se aruncă, se mănâncă din el un an întreg, în zilele de frupt.

Photo_1564324720054

Slănina godacului este și ea o delicatesă. Se împarte în bucăți mai mari sau mai mici și se face slănina afumată, slănina tăiată felii până la șorici, înfiptă în vârful unei țăpușe și coaptă bine, pe jar, până sfârâie, slănina topită în ceaun din care se aleg jumările de-o parte și untura de altă parte. Untura se folosește la prăjit, mult mai sănătoasă decât uleiul rafinat. Cât de savuroși sunt cartofii prăjiți în untură!

Photo_1564324719761

Din jumări se face pastă, se trec jumările prin mașina de tocat și pasta se întinde pe felia de pâine, se presară cu ardei pișcători măcinați, cu ceapă și cu frunze de pătrunjel verde.

Photo_1564326083131

Boțișoare de slănină rasă se înghit ca medicament pentru durerile în piept, în caz de răceală. Untura se folosește la facerea alifiei de leac (de gălbenele, rostopască, pătlagină) dar și la facerea săpunului de casă pentru spălatul rufelor și pentru spălatul pe cap.

Untura și osânza se folosesc și la aluaturile pentru plăcinte, cornulețe și biscuiți. Trecând peste mirosul poate puțin neplăcut, osânza se folosește crudă la aluatul pentru ciucălăi, cum sunt numiți în Moldova, biscuiții făcuți de bunicile de odinioară, cele ce știau rostul tuturor lucrurilor.

Photo_1564241070115

Osânza se spală bine și se lasă în apă rece pentru câteva ore.

Photo_1564241014651

Pentru ciucălăi se pun cele necesare, pe rând, în covată: o cană de osânză măcinată, 2 gălbenușuri, coajă rasă de lămâie,  2 linguri oțet și 4 linguri apă, o cană zahăr, un praf sare, 1 plic praf de copt și făină cât cuprinde, aproape jumătate de kilogram.

Photo_1564241003687

Se frământă rapid un aluat pe care îl ținem la rece câteva ore sau peste noapte.

Photo_1564240997521

Pentru a forma ciucălăii, instalăm, la gura vechii mașini de tocat carne, forma specială prin care aluatul cu osânză o să treacă și o să iasă ca un șnur gros din care se taie bucăți și se pun în tava de copt.

Photo_1564296250274

Se coc ciucălăii 25 de minute până se rumenesc. În o parte de aluat am adăugat scorțișoară și au ieșit și mai buni, amintind cumva de gustul de turtă dulce.

Photo_1564240882734

Pe unii din ei i-am trecut prin ciocolată albă topită și prin nucă măcinată.

Photo_1564240882233

Ciucălăii calzi se trec repede prin zahăr pudră vanilat.

Photo_1564296255614

Se păstrează în cutie de tablă, zile în șir, dacă se fac prea mulți. De nu, se mănâncă imediat cu compot rece, la umbra unui corcoduș. Adevărat că ciucălăii se făceau la sărbători, mai ales la Crăciun dar și la Paști, dar pentru mine sunt buni oricând, chiar și într-o zi de vară!

 

 

4 gânduri despre „Ciucălăii”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s